1984 door George Orwell 1949

Dit dystopische verhaal, een aanklacht tegen censuur, overheidsbemoeienis en burgerlijke medeplichtigheid, is vandaag de dag net zo scherp en krachtig als toen het werd gepubliceerd.De roman verdiende een juichende recensie in de Book-review: “Geen ander werk... heeft ons zo vurig doen verlangen naar vrijheid of tirannie met zoveel volledigheid doen verafschuwen.”

Wist je dat? Toen Orwell een jaar na de publicatie van "1984" overleed, noemde V.S. Pritchett hem "het geweten van zijn generatie".

 

The Great Gatsby door F. Scott Fitzgerald 1925

Fitzgeralds roman over een Midwesterner in de baan van een raadselachtige miljonair op Long Island is een vernietigend onderzoek naar de uniek Amerikaanse begeerte. De waarden van het roesachtige Jazztijdperk die deze personages ten val brengen, kunnen dicht bij huis hebben gelegen: het lezend publiek gaf niet veel om de roman toen deze voor het eerst verscheen.

De Boekenrecensie was lauw en noemde het "curieus", maar 35 jaar later noemde de krant de roman een "klassieker van de 20e-eeuwse Amerikaanse fictie."

Wist je dat? In 1937, toen Fitzgerald exemplaren van zijn boeken aan Sheilah Graham wilde geven, “gingen ze van boekhandel naar boekhandel om keer op keer te horen dat er geen exemplaren van enig van hen op voorraad waren.”

 

Don Quixote door Miguel de Cervantes 1605

Alonso Quixano, een gepensioneerde landheer in zijn vijftiger jaren, leeft in een naamloos deel van La Mancha met zijn nicht en een huishoudster. Hij is geobsedeerd door boeken over ridderlijkheid en gelooft elk woord ervan als waar, ondanks het feit dat veel van de gebeurtenissen daarin duidelijk onmogelijk zijn. Quixano lijkt uiteindelijk voor anderen zijn verstand te hebben verloren door weinig slaap en voedsel en door zoveel te lezen.

Wist je dat? Er zijn verschillende ingekorte edities gepubliceerd die sommige of alle extra verhalen verwijderen om zich te concentreren op het centrale verhaal.

 

The Lord of the Flies door William Golding 1954

Lord of the Flies was Goldings eerste roman. Het concept ontstond nadat Golding naar zijn mening een onrealistische weergave van gestrande kinderen had gelezen in de jeugdroman The Coral Island: a Tale of the Pacific Ocean (1857) door R. M. Ballantyne, die thema's van het beschavende effect van het christendom en het belang van hiërarchie en leiderschap bevat. Lord of the Flies bespreekt hoe cultuur gecreëerd door de mens faalt, met als voorbeeld een groep Britse schooljongens gestrand op een verlaten eiland die proberen zichzelf te besturen, maar met desastreuze resultaten. Het neemt stelling in de toen al controversiële onderwerpen van de menselijke natuur en individueel welzijn versus het gemeenschappelijk goed.

Wist je dat? Het manuscript door vele uitgevers werd afgewezen voordat het uiteindelijk werd geaccepteerd door Faber & Faber uit Londen.

 

De Pest door Albert Camus 1947

Vertelt het verhaal vanuit het oogpunt van een verteller over een pest die de Franse Algerijnse stad Oran overspoelt. Camus gebruikte als bronmateriaal de cholera-epidemie die een groot deel van de bevolking van Oran in 1849 doodde, maar situeerde de roman in de jaren 1940. Oran en zijn omgeving werden meerdere keren getroffen door ziekte voordat Camus zijn roman publiceerde.

Wist je dat? De Pest wordt beschouwd als een existentialistische klassieker ondanks Camus' bezwaar tegen het label. De roman benadrukt de machteloosheid van de individuele personages om hun lot te beïnvloeden.

 

Atlas Shrugged door Ayn Rand 1957

Atlas Shrugged is haar langste roman, de vierde en laatste die tijdens haar leven werd gepubliceerd, en degene die zij beschouwde als haar magnum opus op het gebied van fictie schrijven. Zij beschreef het thema van Atlas Shrugged als "de rol van de geest van de mens in het bestaan" en het bevat elementen van sciencefiction, mysterie en romantiek.

Wist je dat? Atlas Shrugged ontving grotendeels negatieve recensies, maar bereikte blijvende populariteit en aanhoudende verkoop in de daaropvolgende decennia. De roman wordt aangehaald als een invloed op een verscheidenheid aan libertaire en conservatieve denkers en politici.

 

To the Lighthouse door Virginia Woolf 1927

De roman concentreert zich op de Ramsay-familie en hun bezoeken aan het eiland Skye in Schotland tussen 1910 en 1920. Volgend op en uitbreidend op de traditie van modernistische romanschrijvers zoals Marcel Proust en James Joyce, is de plot van To the Lighthouse ondergeschikt aan zijn filosofische introspectie. Aangehaald als een belangrijk voorbeeld van de literaire techniek van meervoudige focalisatie, bevat de roman weinig dialoog en bijna geen directe actie; het grootste deel is geschreven als gedachten en observaties.

Wist je dat? Grote delen van Woolfs roman houden zich niet bezig met de objecten van het zicht, maar onderzoeken eerder de middelen van waarneming, in een poging om mensen te begrijpen in de kunst van het kijken. Om gedachten te kunnen begrijpen, onthullen Woolfs dagboeken, besteedde de auteur aanzienlijke tijd aan het luisteren naar haar eigen denken, observerend hoe en welke woorden en emoties in haar eigen geest naar boven kwamen als reactie op wat ze zag.

 

One Flew Over the Cuckoo's Nest door Ken Kesey 1962

Als je de samenvatting van dit bizarre boek nog niet kent van de veelgeprezen filmadaptatie, dan is hier een snelle samenvatting: crimineel Randle McMurphy doet alsof hij mentaal instabiel is om zijn straf in een psychiatrische afdeling te dienen in plaats van in de gevangenis. Echter, de instelling waarin hij terechtkomt, onder toezicht van de totalitaire Zuster Ratched, is erger dan de gevangenis zelf - de patiënten worden onderdrukt en gemanipuleerd in plaats van verzorgd. Als wetsovertreder en de enige persoon wiens geestestoestand dit misbruik kan herkennen, besluit McMurphy om de autoriteit uit te dagen en het leven voor Zuster Ratched een hel te maken.

Wist je dat? One Flew Over the Cuckoo's Nest werd geschreven in 1959 en gepubliceerd in 1962 middenin de Burgerrechtenbeweging en diepe veranderingen in de manier waarop psychologie en psychiatrie werden benaderd in Amerika. De jaren 1960 begonnen de controversiële beweging naar de-institutie, een act die de personages in Kesey's roman zou hebben beïnvloed.

 

Atomaire deeltjes door Michel Houellebecq 1998

Een roman van de Franse auteur Michel Houellebecq, gepubliceerd in Frankrijk in 1998. Het vertelt het verhaal van twee halfbroers, Michel en Bruno, en hun mentale worstelingen tegen hun situaties in de moderne samenleving. Het verhaal concentreert zich op het leven van Bruno Clément en Michel Djerzinski, twee Franse halfbroers geboren uit een hippie-achtige moeder. Michel wordt opgevoed door zijn grootmoeder van vaderskant en wordt een introverte moleculair bioloog, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de ontdekkingen die leiden tot de eliminatie van seksuele voortplanting.

Wist je dat? De roman verkocht honderdduizenden exemplaren en katapulteerde Houellebecq in de Franse intellectuele en literaire schijnwerpers tijdens de zomer en herfst van 1998. De levendige, bijna pornografische, seksuele beschrijvingen waren een frequent doelwit van kritiek, en Houellebecq zelf trok zowel minachting als lof aan voor zijn grillige proclamaties en gedrag in televisie-interviews en dergelijke. De auteur werd uiteindelijk bekroond met de Prix Novembre ter erkenning van de roman. Hij werd de laatste die deze prijs onder deze naam kreeg.

 

Catch-22 door Joseph Heller 1961

Hellers zwart komische roman over de absurditeiten van oorlog volgt de ervaringen van John Yossarian, een luchtmachtbommenwerper die verstrikt raakt in militaire bureaucratie. De roman resoneerde zo sterk dat de titel tot op de dag van vandaag een algemeen idioom blijft. De boekenrecensent was geen fan: “‘Catch-22’ heeft veel passie, komisch en vurig, maar het snakt naar vakmanschap en gevoeligheid.”

Wist je dat? Die beoordeling niettegenstaande, werd de roman een enorme hit. “Je kunt maar beter een mening over ‘Catch-22’ klaar hebben als je je eigen wilt houden over de cocktails en canapes,” verklaarde een vervolgartikel.

 

To Kill a Mockingbird door Harper Lee 1960

Deze canonieke coming-of-age-roman, losjes gebaseerd op Lee's jeugd in Alabama, wordt verteld door de jonge Scout Finch. Het verhaal van haar vader, Atticus, een advocaat die een Afrikaans-Amerikaanse man verdedigt, werpt licht op kwesties van raciale ongelijkheid en onrecht in het diepe Zuiden. Het verdiende een juichende recensie in de Boekenrecensie: “Harper Lee schrijft met zachte genegenheid, rijke humor en diep begrip van het familieleven in Alabama.”

Wist je dat?  Het boek, dat de Pulitzer won, is meer dan 40 miljoen keer verkocht.

 

Het Proces door Franz Kafka 1914

Het Proces is een van de belangrijkste romans van de twintigste eeuw: het angstaanjagende verhaal van Josef K., een respectabele bankfunctionaris die plotseling en onverklaarbaar wordt gearresteerd en zich moet verdedigen tegen een aanklacht waarover hij geen informatie kan krijgen. Of het nu wordt gelezen als een existentiële vertelling, een parabel, of een profetie van de excessen van moderne bureaucratie gecombineerd met de waanzin van totalitarisme, Kafka's nachtmerrie heeft generaties lezers met angstaanjagende waarheid geraakt.

Wist je dat? De schrijver en regisseur Steven Berkoff heeft verschillende van Kafka's romans aangepast tot toneelstukken en ze geregisseerd voor het podium. Zijn versie van The Trial werd voor het eerst uitgevoerd in 1970 in Londen en gepubliceerd in 1981.

 

A Clockwork Orange door Anthony Burgess 1962

De titel is afgeleid van een oud Cockney-gezegde, "zo vreemd als een klokkenwerk sinaasappel" en verwijst naar het voorkomen van de hoofdpersoon om zijn vrije wil uit te oefenen door het gebruik van een klassieke conditioneringstechniek. Het speelt zich af in een nabije toekomstige samenleving die een jeugdsubcultuur heeft van extreme geweld. De tienerprotagonist, Alex, vertelt over zijn gewelddadige daden en zijn ervaringen met staatsautoriteiten die vastbesloten zijn hem te hervormen.

Wist je dat? De filmadaptatie, geregisseerd door Stanley Kubrick, is gebaseerd op de Amerikaanse editie van het boek, en wordt beschouwd als "ernstig gebrekkig" door Burgess.

 

Fahrenheit 451 door Ray Bradbury 1953

Bradbury presenteert een Amerikaanse samenleving waar boeken gepersonifieerd en verboden zijn, en "brandweermannen" elk gevonden boek verbranden. De roman volgt Guy Montag, een brandweerman die gedesillusioneerd raakt met zijn rol in het censureren van literatuur en het vernietigen van kennis, en uiteindelijk zijn baan opgeeft en zich toewijdt aan het behoud van literaire en culturele geschriften.

Wist je dat? Bij de uitgave was "Fahrenheit 451" een kritisch succes, hoewel het sommige critici verdeelde. Het onderwerp van de roman leidde tot censuur in het apartheidsregime van Zuid-Afrika en op verschillende scholen in de Verenigde Staten.

 

De avonturen van Huckleberry Finn door Mark Twain 1885

Dit is een roman die voor het eerst werd gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk in december 1884 en in de Verenigde Staten in februari 1885. Het boek staat bekend om "het veranderen van de koers van de kinderliteratuur" in de Verenigde Staten door de "diepgaand gevoelde uitbeelding van de jongensjaren". Het staat ook bekend om zijn kleurrijke beschrijving van mensen en plaatsen langs de Mississippi-rivier.

Wist je dat? Het boek werd bij de uitgave breed bekritiseerd vanwege het uitgebreide gebruik van grove taal en raciale scheldwoorden.

 

Misdaad en Straf door Fjodor Dostojevski 1860

Wat is de ware aard van de mens? Volgens Dostojevski is het antwoord "donker en verwrongen, maar nog steeds geplaagd door zijn geweten." Dit is de tragische combinatie die Rodion Raskolnikov overkomt, een verarmde jongeman die gelooft dat hij een bejaarde pandjeshoudster kan beroven en vermoorden zonder enige psychologische gevolgen... alleen om de klus te verpesten en onmiddellijk over te gaan tot piekeren (de "straf" waarnaar de titel verwijst). Terwijl Raskolnikov verder afdaalt in waanzin en ellende, worstelt hij met de vraag of hij zichzelf moet aangeven, vooral met een politieagent op zijn hielen en de reputaties van zijn moeder en zus op het spel. Dit klassieke verhaal over moraliteit, mentaliteit en sociale waarden bekritiseert op passende wijze de destijds prominente noties van nihilisme en egoïsme, terwijl het ook diepzinnige uitspraken doet over wat het betekent om mens te zijn.

 

De lifters gids voor het Heelal door Douglas Adams 1978

Deze komische sciencefictionboekenreeks werd oorspronkelijk gecreëerd als een radioprogramma en werd zo populair dat de maker alles opschreef en het verhaal in verschillende delen publiceerde. Het avonturisme in de ruimte dat Adams in deze verhalen stopte, diende als inspiratie voor vele latere werken — boeken, films, tv-programma's — in dit genre. De serie volgt Arthur Dent, een mens die gelukkig gered wordt door zijn interstellaire vriend, Ford Prefect, die Arthur meeneemt op zijn queeste om het ultieme handboek voor het Heelal te creëren.

Wist je dat? De fictieve Gids van Adams is een elektronisch handboek voor het hele universum, oorspronkelijk uitgegeven door Megadodo Publicaties, een van de grote uitgeverijen van Ursa Minor Beta.

 

De vanger in het graan door J.D. Salinger 1951

Een klassiek verhaal van adolescentieangst en vervreemding, volgt Salingers roman Holden Caulfield, die van zijn privé-kostschool is gestuurd, terwijl hij door New York City zwerft. Caulfields stem — sarcastisch, vol slang en weemoedig — werd een van de meest memorabele (en geïmiteerde) in de Amerikaanse literatuur. James Stern schreef zijn recensie in de stem van de protagonist: “Deze Salinger, hij schrijft geen waardeloze roman. Hij is een kortverhaal kerel.”

Wist je dat? Shane Salerno, die een documentaire over Salinger schreef en regisseerde, vertelde NPR dat de auteur “zes hoofdstukken van ‘De vanger in het graan’ bij zich droeg toen hij landde op D-Day. Dat was iets wat mij versteld deed staan. Hij droeg deze hoofdstukken bijna als een talisman om hem in leven te houden, en hij werkte aan het boek gedurende de oorlog.”

 

Ulysses door James Joyce 1922

Ulysses beschrijft de tocht van Leopold Bloom door Dublin gedurende een gewone dag, 16 juni 1904. De titel loopt parallel aan en verwijst naar Odysseus (gelatiniseerd tot Ulysses), de held van Homerus' Odyssee (bijvoorbeeld de overeenkomsten tussen Leopold Bloom en Odysseus, Molly Bloom en Penelope, en Stephen Dedalus en Telemachus).

Wist je dat? Fans van Joyce vieren nu wereldwijd 16 juni als Bloomsdag.

 

Dinsdagen met Morrie door Mitch Albom 1997

Het jaar is 1995. Nadat hij zijn voormalige sociologieprofessor Morrie Schwartz in Nightline heeft gezien, belt Mitch Albom, een succesvolle sportcolumnist, Schwartz en wordt aangespoord om hem in Massachusetts te bezoeken. Een toevallige krantenstaking stelt Albom in staat om Schwartz elke week te bezoeken, op dinsdagen. Het boek vertelt over elk van de veertien bezoeken die Albom aan Schwartz bracht, aangevuld met Schwartz's lezingen en levenservaringen en doorspekt met flashbacks en verwijzingen naar hedendaagse gebeurtenissen.

Wist je dat? Dinsdagen met Morrie stond in 2000 23 weken lang bovenaan de New York Times Non-Fictie Bestsellerlijst en was tot 2006 meer dan vier jaar lang een New York Times bestseller. In juli 2006 was "Dinsdagen met Morrie" het bestverkochte memoires boek aller tijden.

 

Neuromancer door William Gibson 1984

Henry Dorsett Case is een kleine oplichter in de dystopische onderwereld van Chiba City, Japan. Ooit was hij een getalenteerde computerhacker en "console cowboy", maar Case werd betrapt op stelen van zijn werkgever. Als straf werd zijn centrale zenuwstelsel beschadigd, waardoor hij niet meer toegang kon krijgen tot de virtuele realiteit dataruimte, de "matrix" genoemd. Gibson bedacht de term "avatar" en "microsoft" ver vooruit in de tijd.

Wist je dat? De roman legitimeerde cyberpunk als een mainstream tak van de sciencefiction literatuur. Het is een van de meest geëerde werken van sciencefiction in de recente geschiedenis en verscheen op de lijst van Time magazine van de 100 beste Engelstalige romans geschreven sinds 1923.

 

Het portret van Dorian Gray door Oscar Wilde 1890

Het portret van Dorian Gray is een filosofische roman. Een kortere novelle-lengte versie werd gepubliceerd in de juli 1890 editie van het Amerikaanse tijdschrift Lippincott's Monthly Magazine. De romanlengte versie werd gepubliceerd in april 1891. Het verhaal draait om een portret van Dorian Gray geschilderd door Basil Hallward, een vriend van Dorian en een kunstenaar die geobsedeerd is door Dorian's schoonheid. Via Basil ontmoet Dorian Lord Henry Wotton en is al snel in de ban van de aristocraat zijn hedonistische wereldbeeld: dat schoonheid en zintuiglijke vervulling de enige dingen zijn die het waard zijn om in het leven na te streven.

Wist je dat? Wildes enige roman was onderwerp van veel controverse en kritiek in zijn tijd maar is inmiddels erkend als een klassieker van de gotische literatuur.

 

Animal Farm door George Orwell 1945

Animal Farm is een dierenfabel, in de vorm van een satirische allegorische novelle. Het vertelt het verhaal van een groep antropomorfe boerderijdieren die in opstand komen tegen hun menselijke boer, in de hoop een samenleving te creëren waar de dieren gelijk, vrij en gelukkig kunnen zijn. Uiteindelijk wordt de rebellie verraden, en onder de dictatuur van een varken genaamd Napoleon, eindigt de boerderij in een staat die net zo slecht is als daarvoor.

Wist je dat? Time magazine koos het boek als een van de 100 beste Engelstalige romans (1923 tot 2005); het stond ook op nummer 31 in de Modern Library List of Best 20th-Century Novels en op nummer 46 in de BBC's The Big Read poll.

 

Dracula door Bram Stoker 1897

Lang voordat Twilight en True Blood verschenen, waren vampieren geen reden voor zwijmelen — of beter gezegd, dat waren ze wel, maar op een manier die alarmerender was dan amoureus. Dit is de iteratie van vampieren geïntroduceerd door Bram Stokers genre-definiërende Dracula, een epistolaire roman die de geschiedenis en gruweldaden van de enige echte Graaf Dracula traceert. Naarmate meer mensen in contact komen met Dracula, beginnen ze te begrijpen wat hij is, en dat hij van plan is om zoveel mogelijk mensen te infecteren en hun bloed te drinken. Alleen Abraham van Helsing, een professor en bonafide vampierexpert, heeft de macht om hem te stoppen — en geholpen door zijn onverschrokken metgezellen, is dat precies wat ze van plan zijn te doen.

Wist je dat? Naast de historische heeft Graaf Dracula ook literaire voorouders. Academicus Elizabeth Signorotti betoogt dat Dracula een reactie is op de lesbische vampier van Sheridan Le Fanu's Carmilla (1872), die de nadruk legt op vrouwelijk verlangen "corrigeert".

 

De Ondraaglijke Lichtheid van het Bestaan door Milan Kundera 1984

Deze roman gaat over twee vrouwen, twee mannen, een hond en hun levens in de periode van de Praagse Lente in 1968 in de Tsjechoslowaakse geschiedenis. De lezers volgen het "lichte" leven van de chirurg en vrouwenversierder Tomas. Hij leeft om zoveel mogelijk van zichzelf te genieten omdat hij gelooft dat zijn ervaring een eenmalige en volledig unieke zaak is. In schril contrast daarmee staat het perspectief van Tereza, zijn vrouw, die een fotografe is die trouw is en "gewicht" legt op elke beslissing.

Wist je dat? In de roman wordt Nietzsches concept verbonden aan een interpretatie van het Duitse adagium 'einmal ist keinmal' ('een gebeurtenis is niet significant'); namelijk, een "alles-of-niets" cognitieve vertekening die Tomáš moet overwinnen in zijn heldenreis.